Benvinguts al nostre bloc

dijous, 31 de gener del 2008

COL.LABORACIONS/.....Glòria Marrugat


80 ANYS DEL NAIXEMENT DEL CHE (2a part)

Vols llegir primer la primera part?, enllaça aquí

I totes aquestes són les coses en les que hem d’aprendre a fixar-nos la joventut actualment. En un entorn que no ens dóna referents per a construir la societat del demà i que es limita a culpar a la joventut de manca de valors, de compromís i d’esforç.

Però sí que en tenim de referents. Referents com el Che, que ens aporten la visió del món que nosaltres intuïm, del món que voldríem per nosaltres i per a les generacions que ens han de seguir. Perquè la responsabilitat és nostra, el futur és a les nostres mans. No podem quedar-nos plegats de braços davant les injustícies que vivim cada dia al nostre voltant i limitar-nos a comentar-les amb els amics al bar.


I és clar que treballar en les condicions que ho hem de fer actualment no ens agrada, però bé hem de treballar per guanyar-nos la vida; i com deia el Che i han dit tants d’altres en la història de lluita del moviment obrer, hem d’esforçar-nos en entendre el perquè de totes les qüestions que ens desagraden perquè ens oprimeixen, i esforçar-nos en organitzar-nos amb d’altres joves que pensen com nosaltres i lluitar per canviar la realitat, tal i com va fer el Che.

D’aquesta manera, també hem d’esforçar-nos en cultivar un altre tipus de relacions humanes. Unes relacions humanes que, en el nostre entorn, estan plagades d’actituds que ens transmet el sistema, actituds que les pudreixen i fan que ens sentim sols i soles. Hem d’esforçar-nos en construir una nova manera de viure les relacions amb els altres, d’omplir-les en tots els sentits del concepte de solidaritat i de buidar-les de l’individualisme. És l’única manera d’avançar plegats i plegades cap a un futur millor.


La joventut ens passem la major part de la nostra vida al sistema educatiu i ens avorreix. Aconsegueixen que desterrem de les nostres vides la innata curiositat de l’ésser humà per aprendre. Un altre valor pel que lluitar i que va transmetre el Che. Hem d’esforçar-nos qüestionar els coneixements que rebem del sistema des del seu anàlisi i comprensió, i per això, no hem de renegar d’estudiar i aprendre, sinó saber seleccionar de quines fonts bebem quan aprenem i discutir-les sense por, aprenent a donar la nostra opinió sobre tot allò en què no estem d’acord.

Aquestes són algunes de les aportacions que el Che va fer en la seva curta vida, amb la que van acabar de forma miserable, però que tantes persones i pobles al món s’esforcen en recordar i mantenir viva.
Aportacions que no interessen als que realment no els importa el futur del planeta ni de la humanitat, perquè només pensen en els seus beneficis ara i de la seva pròpia descendència.

El millor tribut que li podem fer al Che l’any de l’aniversari del seu naixement, és posar en pràctica el contingut de les seves idees i de la seva vida.

“La arcilla fundamental de nuestra obra es la juventud”
Ernesto Guevara de la Serna


Glòria Marrugat

dimecres, 30 de gener del 2008

ACTUALITAT/ avortament si, avortament no.


Vell problema que ha tornat a la primera línia de a actualitat fa pocs dies
desprès de la detenció d'un cirurgià i els seus col.laboradors acusats de
practicar avortaments il.legals, enllaça la notícia

Com sempre, tenim opinions per tots els gustos i colors.
No sorprèn, en aquest sentit, la opinió contraria al avortament dels partits més conservadors com per exemple UDC o PP, evidentment sempre recolzats per la església, com no, oi?, enllaça la notícia

Els partits que obertament donen suport a una nova llei de la interrupció de l'embaràs, són els d'esquerres recolzats per moltes agrupacions i col.lectius que defensen els drets de les dones, enllaça la notícia



Però no tots ho tenen tant clar. El PSOE, que sembla que té una posició clara al respecte, no acaba de donar passos en busca d'una sol.lució definitiva.
"reformaremos la legislación sobre el derecho la interrupción voluntaria del embarazo para adoptar un sistema de plazos" deia el programa electoral del PSOE en el 2004 i a dia d'avui, la cosa segueix igual de malament.

En principi tampoc és farà res, encara que Zapatero renovi mandat en les pròximes eleccions ja que el PSOE, en un nou gir cap al centre (un més! amb la finalitat de no perdre els vots dels socialistes més conservadors, que també hi ha) han decidit treure del seu programa els aspectes més compromisos, com per exemple, el avortament lliure i la eutanàsia.

Mentre uns no volen ni sentir parlar del avortament lliure i els altres no reaccionen, el problema és complica:

“algunas trabajadoras de los centros han sufrido agresiones en la calle y amenazas de muerte”, “En la opinión pública está empezando a cobrar fuerza la idea de que las clínicas no cumplen la ley y que los abortos de fetos de seis y siete meses se llevan a cabo cada día”, “La sanidad pública no realiza en sus centros ni el 3% de los abortos a pesar de que es uno de los servicios incluidos en la cartera de prestaciones”, “Muchos centros reciben cada semana a sus puertas a gente que intenta convencer a las mujeres de que no entren”, “Las clínicas denuncian una persecución organizada”, “"Las clínicas se están convirtiendo en el chivo expiatorio de una batalla política para hacerse con el electorado perdido de la derecha más conservadora. Una batalla que está reavivando y alentando los intereses de los grupos contrarios a la consecución de los derechos sexuales y reproductivos de las mujeres", enllaça extens article

Així de malament tenim el pati.
Nosaltres tenim la nostre pròpia opinió al respecte de tot plegat, com no, oi?



Som partidaris de reformar, canviar, modificar o com és vulgui dir, la llei per una de plaços com la que tenen a la majoria dels països europeus.
El avortament ha de ser lliure i gratuït i també s'hauria de poder realitzar de forma habitual en els hospitals de la sanitat pública.
Han de ser les dones principalment, sense oblidar la important opinió del pare o parella (si hi ha), las que tinguin la llibertat de poder decidir sobre el control del embaràs i de molts dels aspectes relacionats, com per exemple la lactància materna, qui millor que elles?

També creiem que és molt important fer un esforç en potenciar una millor educació sexual dels joves, i facilitar el accés a mètodes d'anticoncepció.

Educació, formació i llibertat, així ho veiem nosaltres.

Vosaltres no?

Apa!!

dilluns, 28 de gener del 2008

COL.LABORACIONS/.....Glòria Marrugat


80 ANYS DEL NAIXEMENT DEL CHE

Ernesto Guevara de la Serna, conegut mundialment com el “Che” farà 80 anys que va néixer el proper 14 de juny de 2008.
La ciutat argentina de Rosario, on el Che va néixer, ha estat proclamada seu mundial per commemorar aquest aniversari.
Però es tracta, no només de recordar i reivindicar qui va ser aquest home, sinó, i tal com diu la seva filla Aleida Guevara March, de veure’l en la seva dimensió humana i en la seva lluita.
El Che metge, el Che guerriller, el Che estadista, animador del treball voluntari, defensor de l’austeritat i del rigor, però també de l’humanisme i de la solidaritat, el Che de sempre.
Aquest home que amb les seves idees de construcció d’un home nou, el seu esforç en l’estudi, el treball diari i la lluita per l’alliberament dels pobles oprimits, segueix alimentant ara, tot i no ser-hi físicament, les lluites i avenços de tots els pobles oprimits per l’imperialisme, llatinoamericans, asiàtics, africans i pobles del nord.
El Che està aquí, en l’abraçada solidària dels amics i amigues per qui no existeixen fronteres de terres ni de llengües, pels que segueix existint aquest amor entre homes i dones que ens fa capaces d’unir-nos per enfrontar-nos a la injustícia i al terrorisme.

Molts són els missatges que ens arriben del Che amb l’objectiu de desmitificar la seva figura, però la realitat és que actualment cada cop hi ha més guerres, fam i destrucció al món. I als països com el nostre, on el capitalisme està més avançat, veiem com retrocedeixen els drets de la majoria de la població treballadora, la vivenda, la sanitat, l’educació, etc.
La inquietud del Che per lluitar per un món millor li va néixer com a qualsevol jove en trobar-se davant d’aquestes injustícies. Ell només es va limitar a desenvolupar les seves idees per a la construcció d’un món millor i a unir-se i lluitar amb altres homes i dones que volien el mateix. Això segueix sent possible ara, unir-se per canviar el món, i el Che n’és l’exemple que no interessa a qui no rep el pes de la injustícia.
Amb paraules de Fidel Castro:

El Che es un ejemplo. una fuerza moral indestructible. Su causa, sus ideas, en esta hora de lucha contra la globalización neoliberal, está triunfando.(...)Los hombres que se destacan de manera singular no podrían hacer nada si muchos millones, iguales que él, no tuvieran el embrión o no tuvieran la capacidad de adquirir esas cualidades. Por eso nuestra Revolución se interesó tanto por luchar contra el analfabetismo y por desarrollar la educación para que todos sean como el Che”.

.......continuarà