Benvinguts al nostre bloc

dijous, 22 d’octubre del 2009

ACTUALITAT/ en defensa de la nostra llengua

Últimament podem veure molts titulars d'actualitat que parlen sobre la nostra llengua, bona senyal.
Quan es parla significa que interessa i això, en aquest cas, és molt important.

Per exemple:

L'avantprojecte de la nova Llei del Cinema de Catalunya manté l'obligació d'exhibir el 50% de còpies en català

Suport popular a les quotes al cinema del Principat

La Generalitat ultima la llei del cine que obligarà a estrenar el 50% en català

Tresserras diu que les 'majors' no poden ignorar que Catalunya és un mercat important i amb una llengua diferent

Els empresaris rebutgen les sancions "desmesurades" que preveu la llei de cinema

Reclamen que s'exigeixi el nivell C de català als professors d'universitat


Jo estic d'acord.
Reconec que és una llàstima que, per defensar, garantir i protegir la nostra llengua, haguem d'arribar a crear lleis que ho facin però ha quedat clar, crec jo, que és fonamental de lo contrari podem córrer el risc de perdre-la.

És evident, per molt que diguin el contrari els interessats, que la oferta de cinema en català és molt, massa petita.
Deixar que siguin les sales i els empresaris del sector els que poc a poc incorporin més pel·lícules en català i augmenti així aquesta oferta, és quelcom complicat que doni els resultats desitjats i és per això que estic d'acord amb la nova llei.
El que també haurien de fer les administracions és ajudar al sector en tot el que puguin ja que és responsabilitat seva fer que tot això funcioni, s'ha de promocionar, s'ha de vendre el producte, s'ha de conscienciar a la gent....
I també nosaltres, tots els que estem sensibilitzats amb el tema, tenim la nostra part de responsabilitat, la de crear demanda, la de quan anem al cinema, escollir veure les pel·lícules en català, nosaltres també som importants en tot això.

Respecte a la obligació d'exigir el nivell C de català als professors d'universitat així com a altres sectors de la nostre societat com per exemple metges, forces de seguretat, jutges, etcètera, trobo increïble que pugui haver gent que estigui en contra.
Que potser a un professor que vol fer classes a França no li reclamaran que sàpiga parlar francès?
Que potser per donar classes a Madrid no és necessari saber parlar castellà?
Home, no fotem!!

El que no hem de fer és tornar-nos boixos i voler ser més papistes que el papa.
Ningú demana perdre la oportunitat de gaudir d'una classe magistral d'un excel·lent professor per el fet de que aquest professor no parli català, no crec que es tracti d'això però, si aquest professor vol treballar, vol fer classes durant una llarga temporada a Catalunya, que menys que saber la nostre llengua, no?

Es tracta de que la gent en general i els nouvinguts en particular percebin, cada dia més, la necessitat de saber la nostre llengua, de conèixer-la quan més millor i estimar-la i defensar-la com a la seva pròpia.
Però ho hem de fer sense trasbalsos, sense nerviosismes, poc a poc, pluja fina però persistent.
Només així aconseguirem que la nostre llengua no desaparegui, si ha de ser amb ajuda de lleis, requisits, obligacions, benvingudes i benvinguts siguin.

O no?

Apa!!

diumenge, 18 d’octubre del 2009

SENTMENAT/ sentmenat per l'autodeterminació, també.

Si, si, seguint l'exemple del que va passar a Arenys de munt (del que vam informar a la nostre entrada ”ACTUALITAT/ va de consultes…”), a Sentmenat també s'ha creat una plataforma que vol organitzar una consulta similar el pròxim dia 13 de desembre al nostre poble.


La notícia va sortir publicada fa uns dies a sentmenat.com i la plataforma porta per nom SPA (Sentmenat per l'autodeterminació) i aquest és el seu bloc: bloc SPA


Nosaltres creiem que és una molt bona notícia.

El més important de tot plegat, pensem, és que la gent vegi la necessitat de defensar el dret i la llibertat de poder, a través de les urnes, decidir democràticament sobre qualsevol cosa que afecti directa o indirectament al nostre poble o a la seva gent.

I això és el que han d'intentar des de l'SPA, que la consulta la recolzi quantes més persones millor, independentment de les ideologies polítiques, creences, pensaments, etcètera.

El que no acabem d'entendre és com pot haver gent que estigui declaradament en contra de realitzar consultes com aquesta, ho respectem però no ho entenem.
Què pot haver de dolent en que la gent pugui dir la seva? quin problema hi ha en deixar que la gent opini?
Si no estas d'acord amb el que es pregunta o vas i votes en contra o no vas i ja està, no?


També hi ha gent que pensa que tot això de les consultes populars no deixen de ser paper mullat sense cap transcendència ni importància final i tampoc estem d'acord.
Qualsevol gest, per petit que sigui, en defensa d'una qüestió justa (la que sigui) és important i si parlem de deixar que sigui la gent la que opini.... més encara.

En fi, queda clar que estem totalment d'acord amb la realització d'aquesta consulta, d'aquesta i de qualsevol altre consulta que es pugui organitzar en qualsevol lloc.
Anirem i, com no pot ser d'una altre forma, votarem, lluny de qualsevol consideració política, a favor del dret els catalans a poder decidir el seu futur.


Va! si sou de Sentmenat i us interessa el tema, no ho dubteu, poseu-vos en contacte amb l'SPA aquí: spa@sentmenat.org o passeu qualsevol dijous a partir de les 21:30h per el Coro i allà us informaran.
I, si us plau, si esteu d'acord amb la pregunta de la consulta, no perdeu la oportunitat d'anar a votar, cada vot és important.

Apa!!