Benvinguts al nostre bloc

diumenge, 8 de març del 2009

ACTUALITAT/ eleccions a Euskadi

El que ha passat, passa i, pitjor encara, el que pot passar en pocs dies a Euskadi és, per dir-ho de forma tranquil.la, increïble!

Primer va ser la antidemocràtica il.legalització de D3M impedint així la presencia de l'esquerra abertzale a les eleccions basques de l'1 de març passat: ”El juez Garzón suspende actividades de las formaciones ilegalizadas D3M y Askatasuna”


Malgrat això el procés electoral segueix endavant, en el PNB (crec jo) pensaven que guanyarien les eleccions i que podrien formar govern amb el recolzament de EA I ARALAR, en el PSE-ee tenien possibilitats de pujar en escons i posar-li les coses difícils als nacionalistes, els POPULARS, en fi, a veure-les venir, ARALAR i EA suposo que pensaven guanyar escons uns (ARALAR) dels votants de l'esquerra abertzale i els altres (EA) del fet de presentar-se en solitari.

Els resultats finals són, per desgràcia, el pitjor que podia haver passat.
El PNB guanya però no té majoria i tampoc la té amb el recolzament de EA I ARALAR, el PSE-ee no guanya però amb el recolzament de PP I UPyD pot formar govern, el PP això (encara governaran!!), ARALAR obté els seus millors resultats però no li serviran per co-governar, EB perd la mitat del seu electorat i EA fracassa estrepitosament.

Us recomano que llegiu aquí un anàlisi post electoral molt més acurat que el meu, és del politòleg i analista internacional basc Gabirel Ezkurdia, veureu que és genial, un tast del seu escrit: “Sudoku virtual. Deseos y realidades”:
“Hace mucho tiempo que el abismo perceptivo sobre Euskal Herria en el estado español se hace más inmenso gracias a los media “nacionales”. La percepción que existe en el sobre Euskal Herria pasa del desenfoque premeditado a la realidad virtual con total impunidad y desvergüenza. Prevalece el deseo del qué quieren que sea, sobre la realidad que acontece. De ahí que a futuro el desconcierto ante la materialización de los hechos sea luego brutal. Se creen sus propias mentiras.”


Que pot passar ara?

Govern PSOE-PNB amb Patxi López de lehendakari.
Govern PNB-PSOE amb Ibarretxe de lehendakari.
Govern PSOE en minoria amb suports puntuals.
Govern PSOE-PP-UPyD amb Patxi López de lehendakari.

Al final faran el que vulguin, dintre de la seva democràcia tot és possible i si han decidit que calia controlar Euskadi des de dins, ho faran encara que això no sigui el que vol el poble basc, o com a mínim, la seva majoria.


O com ho diu en Gabirel Ezkurdia:

“La realidad está lejos de los deseos de quienes imponen sus parámetros y políticas desde la capital metropolitana del Reino español. Obviar que el PNV ha ganado unas elecciones antidemocráticas e ilegítimas, promocionando un pacto unionista que permite las cuentas del sudoku virtual gracias a la ilegalización de la cuarta fuerza política ( ¡cuarta en estas condiciones!), y vender que es el fin de un ciclo y que el nacionalismo está derrotado, es patético por irreal y una alucinación mediocre a la que solo le quedan dos telediarios.”

Tot plegat fa una pudor que no agrada i, a mi, no em sembla la millor manera de voler sol.lucionar el "problema basc" si no….. ben bé tot el contrari.

Estarem atents a com evoluciona tot.

Apa!!